Archives

All posts for the month juli, 2015

DSC01859

En dag händer det som jag trodde var omöjligt, att få uppleva något som är ofattbart. Vid ett av många eldningstillfälle i skalbanken uppenbarar sig två självlysande ögon i min  närhet. Innan jag uppfattade att det var en räv var jag helt oförstående. När väl uppenbarelsen var bekräftad så undrade jag vad som var på gång. Det började med en berguv som i praktiken inte brydde sig om mänsklig närvaro och lät mig komma väldigt nära innan den flög sin väg. Efter en vecka eller två ser vi något röra sig på altanen. Och vad är det vi ser? Är det samma räv eller vad? Två ögon ser in på mig när vi sitter framför elden denna sena vinterkväll och vi förstår att det som hände vid utomhusbrasan inte var en engångshändelse.

DSC_0922

Umgänget med räven var inget jag styrde  över. Tiden gick och dagarna blev ljusare och räven visade sig i alls sin prakt. Det vanligaste umgänget var att hon på besök kvällstid men  även tidig morgon. Hon kunde även möta mig på vägen när jag anlänt ön med båten. Vi kom att gå runt på ön tillsammans som vilket normalt hundpar som helst.

DSC_0405

Antingen gick vi ner till sjön eller som här till snäckskalsbanken.

DSC_1219

Vi får även besök och inspektion av trädgårdsarbeten.

DSC_1513

Men mest vill hon bara ha sällskap, fast ibland genomskådar jag en annan önskan. MAT rävar äter normalt 20 möss om dygnet,  om den inte fångar fåglar harar och annat vilt som den kommer över.

DSC_1962

Månader går och hon blir allt vanligare i vår omgivning. Jag ska ärligt säga att hur detta skulle sluta finns det ingen aning om. Men så kommer det en ändring i våra möten. Hon försvinner och är borta längre perioder och det ser jag som något positivt. Och konstigt är väl inte det, ön börjar att befolkas igen och räven uteblir mer och mer.

DSC_1652-2

Att vakna tidig vårdag och se henne ligga å sol sova på altanen kommer att alltid finnas i mitt minne av räven.

DSC_0511

Nu händer det sällan att vi får besök, men när hon kommer kan det se ut så här.

DSC_1877

Hon kollar läget så hon känner sig säker.

DSC_1778

Sedan tittar hon på mig och undrar hur jag har det, eller undrar hon något annat!

DSC_2007

Hur som helst är hon vanligtvis väldig trött. (  se bilden)

DSC_1898

Om ordspråket heter, att sova räv har sin bakgrund från räven så är jag villig att hålla med om detta.

DSC03309

För vad är det som hon inte kan gå miste om.  Skulle jag ta fram en Rybergs 85% grillkorv får man ju inte missa att ta strid om den. Vem vann tror ni ?  Jag kan avslöja att den ena deltagaren hade ätit alldeles för många Rydbergs och den andra är väldigt söt.

Nu när räven är borta får örnen ta över intresset